2011. július 9., szombat

meleg van, inni kell

Most, hogy nagy a meleg, nem csak mi, felnőttek szomjazunk meg sűrűbben, hanem a család legkisebb tagja is, aki egyelőre csak anyatejjel táplálkozik. Vajon nyáron is elég számára az anyatej, mint folyadék?
„Igény szerinti szoptatásnál nem igényel folyadékpótlást a baba, hiszen az első tej kiváló szomjoltó, de mindig meg kell szoptatni, amikor kéri.” (Miért sír a baba? http://babafalva.hu/miert-sir-a-baba/)
Mivel a mi Babánk igény szerint szoptatott csecsemő, így az anyatejen kívül biztosan nincs szüksége folyadékpótlásra, ezért megfogadtam, a Picur fél éves koráig nem kap semmi mást, csak anyatejet.
Azonban a mai nagy meleg keresztülhúzta a számításaim…
„A jól szopó csecsemők folyadékszükségletét az anyatej általában teljes mértékben tudja fedezni. Ez alól csak a kimondottan meleg időszakok vagy a fokozott folyadékvesztéssel járó lázas, hasmenéses megbetegedések időszaka kivétel. Ilyenkor a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőt felforralt és lehűtött vízzel vagy babavízzel szabad és kell is kínálni.” (Mit igyon a baba? Hőség és folyadékpótlás; Baba Magazin, 2011. július. 29. old.)
Úgy gondolom, – legalábbis eddig úgy gondoltam, – hogy az anyatej a kánikulában is „tudja a feladatát”, és szomjoltóként működik, de a mai forróság bebizonyította, hogy ez nem így van.
„A szükséges folyadékigényt a gyermek testsúlyának arányában szokták megadni, ami átlagosan 15%. Ez azt jelenti, hogy testsúly-kilogrammonként 150 ml folyadékra van szüksége a kicsinek.” (Mit igyon a baba? Hőség és folyadékpótlás; Baba Magazin, 2011. július. 29. old.)
Ezek alapján elképzelhetőnek tartom, hogy nem tudom a most 6 kg-os Babánknak a 900 ml folyadékot anyatejjel biztosítani, azaz nem elég a Picinek, ha csak a hígabb, vizesebb állagú első tejből kortyol. Így ma – mivel már semmi mást nem tudtunk kitalálni – felforralt, majd lehűtött vizet adtunk a Kisbabánknak, aki láthatóan megnyugodott a néhány kortynyi italtól. Most már úgy gondolom, hogy a kánikulában a folyadékpótlásként szolgáló víz mégsem az ördög műve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése