2011. március 2., szerda

nőgyógyásznál - X.

Két héttel ezelőtt, a 34. betöltött várandóssági hét után jártunk utoljára nőgyógyásznál.
Ma, a 36. betöltött hetet követően estünk át az első CTG (kardiotokográf) vizsgálaton. Ez a műszer egyidejűleg méri a magzati szívfrekvencia változását és a méhösszehúzódásokat. A vizsgálat során a hasfalra rugalmas szalagokkal rögzített két jelátvivőből a képernyőre kirajzolódik a két görbe, melyek kinyomtatva is mutatják a szívfrekvenciát, valamint a fájások alakulását. A várandósság utolsó heteiben a magzat szívverésének percenkéni frekvenciája 120-160 közé esik, ritmusa pedig egészen szabályosnak mondható. Ha a magzat mozgolódik, akkor a diagramon változó mértékben gyorsuló szívverés látható, amikor alszik, akkor egyenletes, szinte vízszintesnek látszó görbe rajzolódik ki. A kardiotokográfiát kettős célra használják. A várandósság utolsó heteiben az esetleges méhösszehúzódásokat figyelik meg vele: ellenőrizhető, hogy a magzat szívverése megfelelő-e. Ezt a vizsgálatot NST-nek (nonstressz-teszt) nevezik, ekkor a magzat semmilyen ingerlésnek nincs kitéve. A mostani 20 perces vizsgálat eredményéből az orvos azt tolmácsolta felénk, hogy a kicsi jól érzi magát. :)
A nőgyógyásztól kézhez kaptuk a múlt heti laborvizsgálat eredményét is: az eredmények azt mutatják, hogy továbbra is minden rendben van.
A mai alkalommal az orvos megvizsgálta a méhszáj állapotát, vérnyomást és méhfenék magasságot mért, illetve sztreptokokkusz-szűréshez vett mintát, mivel a várandós nők 20-35%-a hordozza a tápcsatorna alsó részében vagy időszakosan a hüvelyében ezt a baktériumot anélkül, hogy bármiféle tünete lenne. A baj ott van, hogy ezeknek az anyáknak 50-75%-ában a gyermek megkapja a sztreptokokkuszt, vagy még magzati korban a vér útján a lepényen keresztül, vagy születés, császármetszés közben.
A kisbabánk szombattól már bármikor megszülethet, hiszen akkortól már nem számít koraszülöttnek. Szóval egyre jobban közeledik a picivel való első találkozásunk napja.
Sűrűsödnek az orvosi vizsgálatok, legközelebb egy hét múlva kell megjelennünk ugyanitt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése