2011. február 27., vasárnap

a 37. hét

Véget ért a 36. hét, és elkezdtük a harminchetediket taposni. A picikénk hossza a 37. héten 46,5 cm, súlya 3000 g körül lehet.

Bár az orvos nem úgy számolja a várandóssági hetek számát, mint ahogyan az számomra logikus lenne, és ahogyan eddig én itt, ezen a blogon bemutattam. Az orvos, védőnő számára a várandósság annyi idős, amennyi a befejezett hetek száma. Azaz a mi Kisbabánk ezen a héten még csak 36 hetes, vagyis a fejlődésével kapcsolatos információk egy héttel előbbiek, mint ő valójában.

A magzat mostantól naponta kb. 28 g-ot hízik.
Ha a kicsi csuklása érzékelhető, az jó jel; arra utal, hogy a baba tüdeje már fejlett, mivel légző mozgásai közben beszívja a magzatvizet.
Ekkor már nem számít koraszülöttnek, azaz „időre” születettnek, orvosilag érettnek számít a baba, és a legtöbb esetben ilyenkor az orvos már nem tesz semmit, hogy a szülést késleltesse. Ha farfekvésben helyezkedik el, valószínű, hogy császármetszéssel segítik világra jönni.

A kismama jó, ha megfigyeli az utolsó hetekben a kicsi rúgásait; akár hiszi, akár nem, hiányozni fognak.
Gyakoriak lehetnek a hőhullámok, mivel szervezetben intenzív munka folyik és az energiafelhasználás nagyobb.
Ha a szülők eddig még nem tették meg, ideje megtekinteni, hol fog születni a pici. És itt az ideje a kórházi holmi összepakolásának is.
Nagyon sokan kíváncsiak arra, vajon fogják-e tudni, mikor kezdődik a vajúdás. Számos módja van annak, hogy meg lehessen különböztetni az igazi fájásokat a jóslófájásoktól (már akinek vannak/voltak jóslófájásai). Érdemes elolvasni mások szüléstörténeteit és megkérdezni ismerős kismamákat, ők hogyan élték meg és ismerték fel a fájásokat. Lehet, hogy már napok múltán, de az is előfordulhat, hogy csak 4-5 hét múlva tarthatja az anyuka kezében a babáját. Nehéz időszak ez, hiszen az anyukák többsége már nagyon várja a szülést, szeretne túl lenni az egészen, a babák többsége azonban nem a várt időpontban bújik ki. Csupán 20% az, aki a kiírás időpontjában születik meg, 20% a kiírás napja előtt, 60% pedig utána jön világra, ezért egyelőre fő a türelem és ki kell használni az utolsó napokat rendezkedésre, pihenésre, barátokkal való találkozásra. Az apukával közös programokra, varázslatos élmény lesz utólag visszaemlékezni, hiszen ezek azok az utolsó napok, amit még gyerek nélkül töltöttek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése