2011. január 2., vasárnap

a 29. hét

Lezárult a várandósság első 28 hete, most, a 29. héten a pici hossza kb. 38 cm, súlya nagyjából 1,2 kg.

A magzat életében intenzív fejlődési időszak veszi kezdetét, a kicsi már a születésére készül. Elkezdi szabályozni a testhőmérsékletét, a csontvelő vörös vérsejteket termel. A baba a magzatvízbe üríti vizeletét, melynek napi mennyisége fél liter.
Szabad mozgása a helyhiány miatt csökken és lassul is, ám emiatt gyengül, finomodik is. Többet alszik, mint amennyit ébren van, alvás közbeni mozgásai inkább már csak helyezkedések. Azonban ébren – a gyarapodó ereje miatt – gyakoriak a rúgkapálások, „bokszolások", ami igen kellemetlen tud lenni; ilyenkor a picit a beszéd és a pocak simogatása lenyugtatja. A pocakon keresztül talán már megkülönböztethető, hogy hol a feje és hol a popsija, de olykor a könyöke, vagy a térde is érezhető.
A baba feje most már arányosabb a végtagokhoz viszonyítva. A bőre alatt tetemes zsírréteg halmozódott fel, a tüdő fejlődése még tart. Agya tovább növekszik, fejlődik és tagolódik. Már meg tudja különböztetni az édes és savanyú ízeket. Szeme már fókuszálni is képes. A hallása is tovább fejlődik.

A kismama úgy érzi, hogy belső részei túlzsúfoltak, – és ez így is van, – hiszen nő a baba és az anyuka teste is. A várandósság most következő időszakában jellemző kellemetlenségek leküzdésében az alábbiak segíthetnek:
  • helyes testtartás,
  • testmozgás,
  • megfelelő táplálkozás,
  • rendszeres, gyakori pihenés, amikor csak lehet.
Előfordulhat hát-, derék- és lábfájás, étvágytalanság, ill. nehézlégzés, mivel a baba összenyomja a gyomrot és a tüdőt.
Ezen a héten a legtöbb a magzatvíz mennyisége, a szüléshez közeledve mind kevesebb lesz belőle.
A harmadik ultrahangszűrésre a 28. és a 36. hét között kerül sor.
Természetesen többször is kérhető ultrahangos vizsgálat, de csupán három kötelező a várandósság alatti 40 hét alatt. Innentől kezdve havonta várható a hüvelyi vizsgálat végzése.
Lassan elérkezik az ideje a babaholmik beszerzésének, így nem kell az utolsó pillanatokban kapkodni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése