2010. október 17., vasárnap

a 18. hét

A mai nappal elkezdődött a 18. hét! Most a magzat ülőmagassága kb. 12 cm, teljes magassága kb. 20 cm, súlya kb. 150-200 g.

A magzat csontosodása tovább folytatódik.
A szervek közül legutoljára a tüdő fejlődik ki, ami több hétig is eltart. Ebben a fázisban kezdenek kialakulni a léghólyagocskák. Az izmok is erősödnek, a vesék működése beindult. A törzs és a fej aránya most már egészen emberi, az arcvonások is tisztán kivehetők.
Ujjainak végei kifejlődtek, az ujjak végén most alakulnak ki az ujjlenyomatok, a tenyere és a talpa is felveszi egyedi vonásait.
A kicsi teste még piros a bőrén áttűnő vérerek miatt, de bőre színe lassan elnyeri a végleges, rózsaszínes árnyalatot, hiszen tovább növekszik a vékonyka, a hőszabályozásban fontos szerepet betöltő, bőre alatti zsírréteg, igaz, a pici még mindig nagyon soványka.
Most kezdenek kialakulni szájüregében a tejfogcsírák mögött a maradandó fogak csírái is, ezért ebben az időszakban különösen érdemes odafigyelni a kalciumban gazdag étkezésre.
Már érzékeli a pocakon beszűrődő fény-árnyék változásokat. Fölfedezi, a nappal-éjszaka közötti fényviszonybeli eltérést, és ha az anya hasán keresztül egy lámpával bevilágítunk, akkor a fényre úgy reagál, hogy összehúzza a szemhéját, becsukja a szemét, esetleg a karját reflexszerűen a szeme elé emeli.

A kismama, ha eddig még nem érezte a baba mozgását, akkor a napokban figyelmes lehet rá, de meg kell próbálni különbséget tenni a bélmozgás és a magzatmozgás között. Mivel a belek nem rángatóznak ritmusosan, ezért legegyszerűbben a baba csuklása ismerhető fel.
Nehéz megtalálni a legmegfelelőbb alvási pozíciót, és talán ezt a legnehezebb tűrni a terhesség hátralévő részében. A leendő anyuka szívesen hasra fordulna egy kicsit, de a növekvő pocak ennek már nem ad helyet. A háton alvás nyomja a belső szerveket, ereket, így marad az oldalt fekvés. Oda kell figyelni arra, hogy a szív bal oldalon található, ezért a szív kímélése miatt jobb inkább a jobb oldalra fordulni. A lábak és a pocak helyzetének kényelmesebbé tételét párnák segíthetik. Sokan előre megveszik a szoptatóspárnát, hiszen a többfunkciós párna nem csak a szoptatás ideje alatt nyújt segítséget, hanem már a várandósság alatt is kitűnően használható.
Az orr leginkább lefekvés előtt, vagy alvásidőben dugul be.
A kívánósság időszaka már el kellett hogy múljon – már akinél van, vagy volt ilyen. Az anya testén a visszértágulatok ebben az időszakban jelentkezhetnek, ezért a lábak tehermentesítése miatt célszerű keveset állni, tömegközlekedési eszközön is ajánlott helyet foglalni.

2 megjegyzés:

  1. és mit kérdeztem szombaton? hogy mocorog-e már. fantasztikus vagyok (: ha moccan, egyből szóljatok!

    VálaszTörlés
  2. Noel, tudom, hogy fantasztikus vagy, épp ezért nem is vagy elfeledve. ;) Mindenképp szólunk!

    VálaszTörlés