2010. október 16., szombat

a 17. hét

Ezen a héten a magzat ülőmagassága 11 cm körüli lehet, teljes hossza lassan 18 cm; súlya kb. 100-140 g, azaz már nehezebb, mint a méhlepény, a placenta - eddig viszonylag gyorsan növekedett, de most már kicsit lassabbra veszi a tempót.

A magzat a mintegy 250 ml magzatvízben még bőven tud mozogni, forogni – számára még rengeteg a hely a lubickolásra, ficánkolásra, úszkálásra, mocorgásra, amik egyre gyakoribbak és gyorsabbak lesznek. Ha eddig még nem voltak érezhetőek ezek a megmozdulások, akkor hamarosan akármelyik pillanatban beazonosíthatóvá válnak. Izgalmas pillanatok ezek!
Előfordulhat, hogy megjelenő körmével a baba elkezdi összekarmolni magát, de a sebei nagyon gyorsan gyógyulnak. Kisgyerekeknél megfigyelhető, hogy sebeik nagyon hamar elmúlnak, gyorsan regenerálódnak.
A magzat már szopja az ujját, így gyakorolja a szopó mozdulatokat, emiatt gyakran nyel a magzatvízből, amitől csuklani kezd, de ez a csuklás a babának nem okoz gondot. A kicsi mellkasi légzőmozgásokat is végez, bár az oxigént továbbra is a köldökzsinóron keresztül kapja.
Új szerve nem fejlődik a kicsinek, de a zsírtartalékot ezen a héten kezdi el felhalmozni a bőre alatt, - ez az ún. barna zsír, - születése után ez segít a hőszabályozásban, azaz a testhőmérséklet megőrzésében. Agyalapi mirigyében már vannak endorfin sejtek, ezek fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek. Már grimaszokat is vág és az erős hangok megriaszthatják.

A kismama vérkeringése fokozottabb, mint a várandósság előtt. A szív gyorsabban ver, ezért nem szokták ajánlani a koffeines italok fogyasztását. A koffein ugyanis nem csak a babának tesz rosszat, de az anyuka szívét is terheli. Persze, ha alacsony a vérnyomás, akkor – az orvossal egyeztetve – nyugodtan iható néha 1-1 gyenge kávé. A fokozott keringésnek tudható be az is, hogy felgyorsul, megnövekszik a kiválasztás, ezáltal gyorsabban és erősebben izzad a kismama. Ezeken kívül a keringés fokozódására vezethető vissza a rendszeres orrdugulás és a hüvelyi folyás megszaporodása is. A nyugodt alvás az orrjáratok fokozott tisztán és nedvesen tartásával, tengeri sós orrcsepp használatával biztosítható, a folyások intim higiéniával és gyakori fehérneműváltással elviselhetőbbé tehetők.
A testben most a szokásosnál jóval több a víz, ezért megduzzadhat a láb.
A méh teteje a szeméremcsont és a köldök között félúton jár már, ezért a hanyatt fekvés néha kellemetlen lehet. A baba súlya ugyan még nem vészes, de szokatlanul nyomhatja a belső szerveket fekvés közben. Annak érdekében, hogy ne nyomódjon a gyomor mögötti fő vérszállítóér, ajánlott oldalra feküdni.
Megjelenhetnek a kötőszövetek meggyengülése miatti striák, azaz a terhességi csíkok, ezek kezdetben lilás majd fehér színűek, ez a 30 éven felülieknél már ritkábban fordul elő, mert a kötőszövet addigra már lazább. De ha valaki az áldott állapot kezdetétől folyamatosan krémezi, masszírozza a bőrét, akkor a bőr felkészülhet a tágulásra és elkerülhető, – de legalábbis csökkenthető – a striák kialakulása. Az illatosított testápolók helyett javasolt a búzacsíra olaj, Aloe Vera gél és sok, másféle természetes olaj, ugyanis az illatosító anyagok a bőrön át felszívódnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése