2013. július 21., vasárnap

A jó esküvői meghívó

Az élet egyik legfontosabb döntése, ha két ember úgy dönt, hogy hivatalosan is összeköti az életét. A házasság az esküvővel kezdődik, majd a lakodalommal folytatódik. Az egésznapos, jól előkészített esemény egyik eleme az esküvői meghívó is. És most, hogy egyre elterjedtebb, hogy mindenki maga akarja megvelósítani a dolgokat, fontos lehet, hogy minek is kell belekerülnie egy ilyen papírba. Néhány, saját tapasztalaton alapuló dolog jutott eszembe, hát most ide leírom, hogy tartalmi szempontból szerintem a jó esküvői meghívó miről ismerhető fel.

A legfontosabb, elmaradhatatlan információk az alábbiak
  • Az esküvő helyszíne és az indőpont az, aminek mindenképp bele kell kerülnie. Értelemszerűen, ha több helyszín van, akkor azok mindegyikének meg kell jelennie a meghívóban. Annak érdekében, hogy mindenki könnyen megtalálja a helyszínt, egy kis áttekintőtérkép is szerepelhet a meghívón.
  • A félreértések elkerülése érdekében a címzettek, meghívottak nevét szerepeltetni kell, célszerűen a borítékon.

Apró figyelmességekkel a fenti, "kötelező" elemek szabadon kiegészíthetők
  • A szerelmesek annak megfelelően, hogy romantikus alkatok, vagy lazábbak, választhatnak hozzájuk illő idézetet, amivel személyesebbé tehetik az átadandó papírt.
  • Ha távolabbról érkező rokonok, ismerősök érkezésére is lehet számítani, akkor jó, ha fel van tüntetve, - esetleg árkategóriák szerint - milyen szálláslehetőségek vannak a környéken. Ez akkor lehet fontos, ha nem a hásosodni készülők állják a szállás költségeit.
  • Odajutási, helyszínek közötti, hazajutási közlekedési lehetőségek ismertetése - buszjáratok, taxitársaságok, sofőrszolgálat elérhetőségei, ezekhez is célszerű megadni tájékoztatásként árakat.
  • Létre lehet hozni külön az esküvő alkalmára weboldalt, ahol a fontos információk megtalálhatóak, de a későbbiekben az esküvőn készült fotók is ide tölthetők fel, a meghívón ezt a weboldal címet is fel lehet tüntetni. A weboldal helyet tud biztosítani egy ajándéklistára is, ahol árkategóriák szerint lehet választani az ifjú párnak nászajándékot. Az ajándéklistáról kiválasztott dolgokat lehetőleg egy külső személy tartsa kézben, hiszen nem a legjobb, ha az ifjú párnál futnak össze a dolgok menet közben, hiszen az ő meglepetés ajándékukról van szó.
Ha nagyobb a távolság az esküvői és a lakodalmi helyszín között, akkor a minél jobb szervezés miatt célszerű lehet, - akár külön lapon - megfogalmazni kérdéseket a meghívottak felé, amely kérdésekre a választ egy megadott határidőig kell megküldeni a szervezők felé. Ilyen kérdések lehetnek
  • Ki, mivel érkezik. Ha autóval, akkor van-e még a járműben szabad hely, ha igen, hány darab. Ha nem autóval jön, akkor hány helyet igényel.
  • A meghívottak gyerekkel érkeznek-e, ha igen, hány gyerekkel és a gyerekek mennyi idősek. Ez azért lehet fontos, mert ha több kisgyerek érkezik, akkor gyermekfelügyelet biztosításával is számolni lehet.
  • Van-e speciális menü-igénye a meghívottaknak.
A mi 2 évvel ezelőtti esküvőnkre kb. 5o embert hívtunk meg, de mivel esküvő után csak a legszűkebb családdal és a tanukkal vacsoráztunk, ezért kétféle esküvői meghívót készítettünk, az egyikben csak az esküvői szertartásra hívtuk meg a vendégeinket, a másikban pedig a vacsorára is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése