2011. augusztus 1., hétfő

augusztus 1. – az anyatejes táplálás világnapja

Augusztus elsejét az Egészségügyi Világszervezet (továbbiakban: WHO) az anyatejes táplálás, más néven a szoptatás világnapjává, augusztus első hetét pedig a Szoptatás Világhetévé nyilvánította.

Egyre több csecsemő hal meg szerte a világon, mert nem jut anyatejhez, sok országban mégis egyre kevesebb nő szoptatja a gyermekét, ezért – a kérdés fontosságának hangsúlyozására – a WHO és az UNICEF 1992-ben elindította átfogó programját a csecsemők egészséges táplálása érdekében.

A WHO 1990. augusztus 1-jén elfogadott nemzetközi nyilatkozat arra szólítja fel a kormányokat, hogy biztosítsák az édesanyáknak, hogy csecsemőiket hathónapos korukig kizárólag szoptathassák.

A La Leche Liga hazánkban idén augusztus 6-án rendezi meg a "Séta a Szoptatásért" (World Walk for Breastfeeding) című rendezvényét.

A szoptatással rengeteg újságcikk, könyv foglalkozik, melyek mindegyike a szoptatás fontosságát hangsúlyozza, ezért nem is szedném össze a szoptatás jótékony hatásait, azonban van, amit eddig még nem olvastam: „A WHO ajánlása szerint a szoptatás legalább kétéves korig javasolt, de ideális esetben addig folytatódik, amíg a kisbaba magától abba nem hagyja.” (forrás: http://www.medicalonline.hu/taplalkozas/cikk/az_anyatejes_taplalas_vilagnapja__a_szoptatas_hete)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése