2011. július 4., hétfő

babamasszázs

Mindenki tudja, hogy akár a svéd-, sport-, gyógy-, lávaköves-, nyirok-, talp- vagy bármilyen másik masszázsról is legyen szó, számtalan jótékony hatása van, és ez nem csak a felnőttek, hanem a legfiatalabbak, a kisbabák esetén is egyaránt helyt álló állítás.

Amióta elkezdtem készülni az anyaságra, azóta foglalkoztat, hogy milyen közös elfoglaltsággal lehet gazdagabbá tenni, „színesíteni” a szülő-gyermek kapcsolatot. A kisbabával együtt folytatható tevékenységek kiválasztásában is szeretnék racionális lenni, azaz utánajárni a lehetőségeknek, majd a hallottak, látottak alapján döntést hozni. Így igaz ez a babamasszázzsal kapcsolatban is, hiszen azért szerettem volna elsajátítani, mert meggyőződésem, hogy ez többféle szempontból is hasznos és jó lehet.

Azonban van néhány dolog, ami arra késztetett, hogy ne csupán könyvből, hanem – ha van rá mód, – inkább tanfolyamon sajátítsam el a babamasszázs fogásait. Hogy mi volt ez a néhány dolog?
- A családtól ajándékba kapott vékonyka, babamasszázzsal foglalkozó füzet úgy éreztem, nem nyújt kellő alapot ahhoz, hogy a Kislányunkon magabiztosan merjem alkalmazni a bemutatott fogásokat, hiszen az egyes fogások próbálgatása során rengeteg kérdés merült fel bennem.
- Szerencsére már véget ért, de volt egy időszak, amikor a Picur esténként nyűgösebben viselkedett, talán ez lehetett az a rejtélyes kólika, amit hascsikarásnak is neveznek. E nyűgösséget szerettem volna orvosolni, ezért kezdtem el jobban beleásni magam abba a kérdésbe, hogy mi is a babamasszázs és hol van a lakásunk környékén a legközelebbi lehetőség a megtanulására.

A babamasszázs tanfolyamok felkutatása során sikerült rábukkannom egy közeli helyre, ahol a 3 fős kis családunk mindkét felnőtt tagja lehetőséget kapott a masszázsfogások lépésről lépésre történő megismerésére.
Megjegyzés: Igaz, ez nem a szülőknek szóló babamasszázs tanfolyam volt, hanem babamasszázs oktató képzés, így más család rajtunk kívül nem is volt, mi szolgáltunk mintául a tanulók számára, azaz rajtunk mérték le, hogy hogyan viseli kisbabánk az általunk elsajátított fogásokat.
Az egymást követő napokon lévő, megközelítőleg háromnegyed órás foglalkozásokból álló, 3 alkalmas tanfolyam családias légkörben folyt: az első két napon hármunkkal együtt heten voltunk, a legutolsó, harmadik napon egy másik háromtagú család is csatlakozott kis csoportunkhoz.
A foglalkozások során Kislányunk szinte végig nyugodtan, jókedvűen viselte a kényeztetést, és csak a legutolsó alkalommal, a teljes testre kiterjedő, közel félórás masszázs vége felé kezdett kicsit feszengeni, de ez a mozgolódás talán nem is a masszázs, hanem az időjárás szeszélyességének számlájára írható, hiszen a Babánk nyugtalansága az óra előtt és után is érezhető volt.

Most, hogy a tanfolyam véget ért, új program lépett be családunk napirendjébe, és ez nem más, mint a szülőre és a gyermekre, valamint a közöttük lévő kapcsolatra is pozitívan ható babamasszázs.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése