2011. március 15., kedd

a meconium

A meconium a magzati bélsár, ami a várandósság 17. hetétől a magzatvízben található anyagok emésztésével folyamatosan gyűlik a magzat vastagbelében. Ez a baba bélrendszerében termelődő magzatszurok elpusztult sejteket, zsírnemű anyagokat, és epefestéket tartalmaz, némi bélnedvvel keverve.
A meconium sötétzöld színű, majdnem fekete, rugalmas, ragacsos, kenőcsös anyag, majdnem olyan, mint ténylegesen a szurok.
A meconium az újszülött első széklete, jó esetben nem kerül ki a magzatvízbe, hanem a baba bélrendszeréből a születése után, a szülést követő első napokban, az emésztés megkezdődése előtt ürül a pelenkába.
Az esetek 30%-ában a magzatszurok ürítése még a szülés előtt megtörténik. Ez akkor okozhat gondot, ha a baba lenyeli a magzatszurkot, de ez nem valószínű, ha születéskor kellően leszívják a váladékot, amit az orvos vagy a szülésznő még az otthoni szüléskor is elvégezhet.
Utalhat a magzat érettségére, de lehet a magzati állapot romlásának jele is, ha meconiumos, azaz zavaros, zöldes a magzatvíz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése