2011. március 15., kedd

a 38. hét

Már elmúlt a 38. hét, hivatalosan ekkor számít a várandósság harmincnyolc hetesnek. A Pici egy hete – azaz a 37. betöltött hetet követően – már bármikor megérkezhet. Hossza most nagyjából 48 cm, súlya megközelítőleg 3100 g lehet.

A magzat tüdeje teljesen érett, felkészült a levegő légzésére, gyakorolna is, de mivel nincs levegője, sok magzatvizet nyel, és ettől gyakran csuklik.
A magzatmáz és a szőrpihék eltűnnek a bőréről.
A picúr ilyenkor már akár napi 28-30 grammot is hízhat.

A kismama súlygyarapodása ekkorra lelassul, vagy leáll, ha mégis hízna, akkor az már a vízvisszatartás miatt van. A várandósság során 11-13 kg közötti a hízás mértéke, amely az alábbiakból tevődik össze:
  • emlő, méh, csípő, láb: a teljes súlygyarapodásnak kb. 20%-a (2,0-2,5 kg)
  • magzat: a teljes súlygyarapodásnak kb. 38%-a (3,0-3,5kg)
  • magzatvíz: a teljes súlygyarapodásnak kb. 11%-a (1,2-1,5 kg)
  • méhlepény: a teljes súlygyarapodásnak kb. 9%-a (1-1,2 kg)
  • szövetek közötti folyadék és a megnövekedett vérmennyiség: a teljes súlygyarapodásnak kb. 22%-a (2,4-2,9 kg)
Lehet, hogy a baba a medencében való elhelyezkedéskor eltalál egy ideget, ami miatt az anyuka áramütéshez hasonló bizsergést érezhet végigfutni a lábán, vagy a hüvelyében.
Ha barnás (esetleg kicsit véres), folyásszerű nyák távozna az anyukából, akkor ez a nyákdugó, amely a várandósság alatt a méhszáj előtt van, hogy védje a magzatot a fertőzésekkel szemben. A méhszáj lazulásával és elvékonyodásával ez a dugó leválik. Ez jelezheti, hogy lassan beindul a szülés.
A Braxton Hicks-féle fájdalmatlan összehúzódások egyre erősödhetnek, kényelmetlenebbekké válhatnak. Bármelyik pillanatban megindulhat a szülés.
A baba mozgásának intenzitását és gyakoriságát továbbra is figyelni kell! Érdemes előre kitalálni, hogy mi történik, ha éjszaka indul meg a szülés, vagy ha nappal csúcsforgalomban, vagy ha olyankor, amikor az anyuka épp nem otthon van. Pánikra semmi ok, az első fájások kezdetekor még rengeteg időt van, azonban ha elfolyik a magzatvíz, akkor rögtön indulni kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése