2011. március 20., vasárnap

a 39. hét

Egyre jobban közeledik Kisbabánk érkezése, hiszen már a 39. hét is elmúlt. A Pici hossza most 49 cm körüli, súlya megközelítőleg 3200 g.

A magzat ellenálló képessége fejlett, így alkalmas a méhen kívüli életre. Az első hónapokban kapott méhlepényen keresztüli antitestek védik a fertőzésekkel szemben. Bár a tüdeje már érett, de az oxigént még a lepényi keringésen keresztül kapja.
A Pici leszáll a kismedencébe, ez az első szülésnél a vajúdás megkezdése előtt, a további várandósságoknál alatta történik.
A babák 70%-a a „terminus” előtti vagy utáni 2 hétben születik meg, és csak alig 10%-uk születik a számítások szerinti napon. A fennmaradó 20% a koraszülöttekből és a valóban túlhordott babákból tevődik össze.
A köldökzsinór hossza kb. 15cm és nem minden esetben veszélyezteti a babát, ha rátekeredik. Nem hátráltatja a légzésben. Csak akkor van ok pánikra, ha annyira szorosan tekeredik valamelyik testrész köré, hogy elszorítja a benne futó ereket. Ekkor császármetszésre van szükség minél előbb.
A megszületés után a belek első működésének eredményeként a meconium elhagyja a baba szervezetét.

A kismama most már bármelyik nap szülhet. Fontos, hogy készenlétben legyen, és folyamatosan figyelje magát, a testét. Persze ezt nem szabad túlzásba vinni és pánikba esni.. A kísérő, vagy az apa legyen mindig elérhető telefonon.
A babák kb. 12%-a ezen a héten születik meg, de ez nem azt jelenti, hogy teljes rabságban kell otthon ülni és várni a fájásokat. Jobb aktívan eltölteni az utolsó napokat is, pl. célszerű időpontot kérni a fodrásztól, mert a szülést követően hetekig nem lesz mód felkeresni. Gyakori félelem, hogy a szülés egyszer csak nyilvános helyen beindul, de aggodalomra semmi ok, hiszen ez nagyon ritka esetben fordul elő.
Az anyuka a szülés megindulása előtti napokban a következőket tapasztalhatja, bár ezek sem mindig pontos előhírnökei a nagy eseménynek:
  • hüvelyi vérzés;
  • nyákdugó távozása, kilökődése;
  • megjelenik az ún. "fészekrakó ösztön";
  • laza széklet, hasmenés;
  • fogyás;
  • növekvő étvágy;
  • méh felső részének összehúzódása, az alhas és a lágyék felé irányuló görcs.
A méhnyak felpuhul, és valószínűleg kitágul a méhszáj. Egyes orvosok a várandósság vége felé is végeznek rutinszerű hüvelyi vizsgálatokat. A közhiedelemmel ellentétben a méhnyak állapotából nem lehet következtetni a szülés megkezdődésének időpontjára. Vannak orvosok, akik burokrepesztést végeznek, hogy felgyorsítsák az eseményeket.
A magzatvíz még a vajúdás megkezdődése után is háromóránként teljesen kicserélődik. Nem igazán tudható, mi a magzatvíz, bár annyi bizonyos, hogy részben a baba vizeletéből, verítékéből és más testnedveiből áll. A legtöbb várandós kismama gondolatai a szülésig tartanak, de hogy miként lesznek utána a dolgok, arról csak töredékes információik vannak. A csecsemőgondozási könyvek és tanfolyamok többsége szinte csak a rutincselekvésekre készít fel, de arra nem, hogy milyen kihívások várhatóak már a szülés utáni első napon is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése