2011. február 23., szerda

a 36. hét

Lassan elérkezik az a pillanat, amikortól már csak napokban számoljuk a baba születéséig hátralévő időt, hiszen a várandósságnak a 7/8-án, azaz 35 hetén túl vagyunk. A 36. héten a baba hossza nagyjából 43,5-46 centi, súlya 2,3-2,6 kg körül mozoghat.

A magzat csontozata már eléggé erős, de ugyanakkor kellően lágy még ahhoz, hogy deformálódni tudjon a szülésnél. Az újszülött feje gyakran tojás vagy csúcsos alakú, de pár héttel a születés után felveszi eredeti formáját.
A baba bőre már kisimult, színe világos rózsaszín, körmei elérik az ujjak végét. A picinek már körülbelül fél centis haja van. Egyre jobban hasonlít egy formás újszülötthöz.
Kezd kialakulni saját alvás-ébrenlét ciklusa.
A baba már teljesen kitölti a mama méhét, így már nincs helye a teljes testváltoztatásokra. Ehelyett inkább intenzíven rugdos, vagy bokszol.

A kismama számára egyre fontosabbá válik a pihenés. Közvetlenül a baba születése előtt és utána nagyon elfoglalt és fáradt lesz, ezért – ha teheti – a következő 1-2 hétben találkozzon sokat a barátaival, családdal. Ha még nem érzi fizikai korlátait, menjen moziba, színházba, hangversenyre, utóbbi különösen jót tesz a kicsinek.
Az először szülő nőknél a magzat feje ilyenkor általában már befordul a méhnyak felé, és a baba leszáll a medencébe: készen áll a születésre. Többedszer szülő nőknél nem ritka, hogy a baba csak közvetlenül a szülés előtt fordul be a szülőcsatorna irányába. Ha az anyukára 5 perces fájások törnének rá, akkor az orvos már valószínűleg nem akarná megállítani a szülés folyamatát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése