2011. február 16., szerda

a 35. hét

Már a 34. héten is túl vagyunk. A kicsi hossza 44 cm körüli lehet, súlya most nagyjából 2,15-2,5 kg.

A magzat most kezd el erőteljesebben hízni, hetente átlagosan 20-25 dkg-ot szed magára. A kicsik súlya közötti eltérések most, a várandósság késői szakaszában már nagyobbak lehetnek. A baba szervei kifejlődtek, már csak zsírrétege növekszik és erősödik a szervezete, a baba bőre kisimul.
Egyre többet van ébren, ilyekor a fejét a kívülről jövő fény felé fordítja, megkülönböztet fényt és sötétséget.

A kismama ne igyon sokat lefekvés előtt, és csak akkor feküdjön le, ha már eléggé elfáradt. A várandósság végén jelentkező alvászavarokat néhányan azzal magyarázzák, hogy a természet így készíti fel a kismamát a babával való együttlétre. Mások úgy vélik, az álmatlanságot a baba egészsége, a szülés, vagy a szülői feladatok miatti aggodalom okozza. De számos fizikai oka is lehet annak, hogy nehezen megy az alvás. Hiszen ha valaki 45 percenként kijár a WC-re, vagy fáj a dereka, háta, esetleg helyenként zsibbad, az nem segíti elő a jó alvást. Rossz, vagy aggasztó álmai lehetnek a babával kapcsolatban, de nem kell aggódni, ez nagyon gyakori, és nem jelenti azt, hogy bármi baj lenne.
Egyrészt a kicsi súlynövekedése, másrészt a vizesedés miatt az anyuka ezekben a hetekben érzi magát a legsúlyosabbnak. Ne üljön, vagy álljon sokáig egy helyben!
Az, hogy szülés után milyen gyorsan tudja visszanyerni eredeti alakját, attól függ, hogy tornázott-e várandóssága alatt, és hogy milyen életmódot alakít majd ki szülés után.
A baba a súlya miatt a lábra fokozott terhelés nehezedik, viszont a légzési zavarok, gyomorsav problémák megszűnnek.
A kismama a nyolcadik hónap végén és a kilencedik hónapban érzi magát a legfáradtabbnak, ezért most már igazán abba kell(ene) hagyni a munkát, bár valószínűleg túl sok kedve amúgy sincs már a munkához, hiszen szeretné mihamarabb a kezében tartani a picit.
Érdemes lassan összekészíteni azt, amit az anyuka a kórházba visz és megvásárolni a még hiányzó babaholmikat.

Az apuka számára ez az egyik legjobb időszak, mert a mama pocakján keresztül érezheti a pici rugdosását; óvatosan kopoghat neki, hogy lássa hogyan reagál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése