2011. február 6., vasárnap

a 34. hét

A várandósságból már eltelt 33 hét. Most a pici hossza nagyjából 40,0-42,5 cm, súlya megközelítőleg 2,0-2,2 kg.

A magzat most már életképesen születne meg. A pici naponta közel fél liter vizeletet ürít. Bőre már kevésbé átlátszó, színe rózsaszínű. Most már minden valószínűség szerint fejfekvéses helyzetbe fordult, azaz már úgy helyezkedik el, ahogy megszületik. Az anyuka érezheti is, hogy a baba feje nyomja a méhszájat.
Elkezd kifejlődni a saját immunvédelme is; immunrendszere már elég fejlett ahhoz, hogy kisebb fertőzések ellen is védekezzen.
A lanugo (magzatpihe) eltűnik, a magzatmáz megvastagodik.

A kismama szervezete már valóban felkészült a szülésre. Ha az anyuka észreveszi, hogy egyre több a méhösszehúzódása, amelyek mind kevésbé tűnnek a baba gyakorlatozásának, ez biztos jele annak, hogy a szervezete készen áll a szülésre. A fájdalmatlan megkeményedések általában a terhesség utolsó heteiben figyelhetők meg, de van, hogy előbb. Mindenképpen szólni kell az orvosnak, ha ezek érzékelhetők! Az sem baj, ha az anyuka még nem érez semmit, sok nőnél a jóslófájások csak az utolsó napokban válnak érezhetővé.
A pocak egyre nagyobb, mostanra gyakran vizesedés és derékfájás is jelentkezhet, ami a szülés után szerencsére elmúlik. A légzés és az evés is jobban megy már, mert a baba lejjebb szállt, ezért visszatérhet a korábbi étvágy. Ezekben a hetekben a kicsi is gyorsabban gyarapszik, ezért az anyuka hirtelen sokat hízhat, különösen, ha kedvére eszeget is. Ezért érdemes egy kicsit odafigyelni és megzabolázni az étvágyat.
A méhlepény most már a maximálisan érett.
A visszeresedés ellen használhatóak krémek, de fontos a kellő pihenés is. Kerülni kell a hosszú ideig való ácsorgást, valamint a keresztbe tett lábbal való ülést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése