2011. január 30., vasárnap

a 33. hét

A várandósságnak már a 32. hetén is túl vagyunk. A most következő héten a kicsi megközelítőleg 42 cm, súlya nagyjából 1,8-2,0 kg.

A magzat nagyjából 1l magzatvízben lubickol, de már nem nagyon úszkál, mivel egyre kevesebb a helye.
Az idő nagy részét alvással tölti, de a mamának egy nap legalább 10-szer kell éreznie a mozgását.
Teljesen fejlett, már csak híznia kell és felkészülnie a születésre. Szerveinek érési folyamatai aktívan zajlanak. Befejeződött a tüdő érése, és a ritmusos lökések, amiket az anyuka észlel, a kicsi csuklását jelzik. Ez jó jel, mivel azt jelenti, hogy a baba képes a táplálék felvételére, és csuklása a magzatvíz egyre több lenyeléséből adódik.

A kismama mostanra már biztosan különbséget tud tenni a baba könyöke és térde közt, utóbbi tompább, előbbi hegyesebb dudorodás a hason, bár a rúgásai már kisebbek.
A magzatvíz mennyisége ekkortájt éri el a  maximumát, amely kismamánként változó. Fontos tudni azonban, hogy minden nőnél más és más a magzatvíz mennyisége, és önmagában egyik sem jelent problémát.
Ha magas cukorértéket mértek az anyukánál, akkor ezen a héten már diétáznia kell, mert fontos, hogy betartsa az előírt étrendet, hiszen ezzel nemcsak magának, hanem a babának is segít. A terhességi cukorbetegség általában a szülés után elmúlik és csak akkor marad meg, ha korábban is voltak ilyen problémák.
A baloldalon való fekvés a legalkalmasabb testhelyzet az anyuka alsó végtagjai számára, valamint a magzat vérellátásának elősegítésére; ez az elhelyezkedés az emésztést és a légzést is javítja.
Gyakran görcsölhet a láb és a vádli, ami ellen magnéziummal és kalciummal lehet védekezni. A zöld levelű zöldségfélék, a búzacsíra, a szója, a szilva, a mazsola, a narancs és a tejtermékek is gazdagok kalciumban, de tabletta vagy pezsgőtabletta formájában is könnyen kalciumhoz lehet jutni. A szülők továbbra is igyekezzenek minél többet megtudni a vajúdásról, a szülésről, a gyermekágyról és az újszülöttekről, így kevesebb meglepetés érheti őket a szülés után.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése