2011. január 25., kedd

a 32. hét

Elmúlt a 31. hét is! Most a Pici hossza már 40 cm lehet, súlya nagyjából 1,7 kg.

A magzat már teljesen kialakult, teste arányossá vált, egyre gömbölyűbb.
A pici ezen a héten mozog a legtöbbet, ettől kezdve a mozgásnak mind a minősége, mind a mennyisége megváltozik, ebben az időben a nap 90-95%-ában alszik, valószínűleg néha álmodik is.
A baba arcáról eltűnik a legtöbb ránc, és haja, szemöldöke, szempillái is jól látszódnak már.
Mivel egyre kevesebb helye van a mama pocakjában, általában ilyenkor már tényleg fejjel lefelé helyezkedik el.
A jó szopási készség az ideg- és izomrendszer érettségének jele. Azok a babák, akik ez előtt az időpont előtt születnek, nagy valószínűséggel csak nehezen fognak tudni szopni. Ez vonatkozik az 1500 g-nál kisebb születési súlyúakra is.

A kismama ezen a héten már úgy érezheti, hogy sosem lesz vége a várandósságnak.
Az anyuka hasa már elég nagy, a baba is jó méretes, ezek miatt egy csomó kellemetlen tünet gyötri, és a baba érkezéséig még akár 2 hónap is hátralehet.
Gyakori, hogy ilyenkor az anyuka elkezd jobban befelé figyelni, és szüntelenül a panaszaival van elfoglalva. Ha már nem dolgozik, akkor javasolt elfoglalnia magát: olvasson babázásról szóló könyveket, szervezzen programokat, de legalább menjen el sétálni minden nap fél-1 órát, ez abban is segít, hogy elűzi a türelmetlenséget és a félelmet, valamint a szülésnél is jót tesz majd az állóképesség, hiszen a vajúdással és a szüléssel járó fájdalmakat egyértelműen és nagyban befolyásolja a kismama felkészültsége fizikálisan és mentálisan. A szülésre felkészítő kurzusok és tornák alatt megtanult légzési gyakorlatok, meditációk sokat segíthetnek a szüléskor. Az anyuka, ahogy egyre sűrűsödnek a jóslófájások, azaz a Braxton-Hicks összehúzódások, talán egyre többet gondol a vajúdásra. A vajúdás alatti érzeteket sokan tényleg fájdalomként élik meg; mégis, akik képesek arra, hogy végig igazán jelen legyenek, azok számára a testben lejátszódó folyamatok fájdalom érzete mégsem fájdalomként tudatosul. A természet folyamataként a méh izomzata egyre sűrűbben ismételten összehúzódik, hogy így segítse világra hozni a babát, ennek az érzetnek kell megpróbálnia átengednie magát az anyukának. Emellett a természet is besegít egy picit: a szülés alatt a szervezet olyan anyagot termel, ami tompítja a memóriát, megkönnyítve az anyának, hogy mielőbb elfelejtse a szüléssel járó fájdalmat. Ez, az evolúció szempontjából fontos apró trükk segít, hogy mihamarabb kialakuljon a szoros baba-mama kötelék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése