2010. december 12., vasárnap

fogorvosnál - II.

Sajnos rajtam kívül álló ok is közrejátszott abban, hogy július vége óta nem látogattam meg a fogorvost. De pénteken ismét – a várandósság ideje alatt immár másodjára – felkerestem azt az embert, aki évek óta figyeli a számban lévő történéseket.

Van pár dolog, amivel kapcsolatban nem értek egyet vele, az egyik a terhesség. Ő ugyanis előszeretettel használja ezt a kifejezést, hiszen sokat tapasztalt orvosként látja, hogy ez igen is teher, ha máskor nem, hát az utolsó néhány hónapban mindenképp.
Elképzelhetőnek tartom, hogy a test számára valóban nehézséget, terhet jelent a babavárás, hiszen rengeteg kellemetlen velejárója van, ilyen pl. a lábdagadás, és ilyen a hormonális változások miatt bekövetkező terhességi fogínygyulladás is. Már a várandósság elején a fogíny megduzzad, azonban kellő odafigyeléssel és rendszeres fogászati ellenőrzéssel a kellemetlen következmények elkerülhetők, a komolyabb baj kialakulása megelőzhető. Az orvos szerint ránézésre szerencsére az ínyem egész jó állapotban van, de a hátsó fogaimnál végzett fogkő-eltávolításnál már elég rendesen vérzett az ínyem. Így nincs más hátra, mint az alapos itthoni fogápolás, és a rendszeres megjelenés a fogorvosi rendelőben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése