2010. december 28., kedd

a 28. hét

Túl vagyunk a várandósság első 27 hetén, és az első hármasban töltött karácsonyon is. A mostani, 28. héten a baba hossza kb. 35-37 cm, súlya pedig 1 kg.

A magzat, ha ilyen idős korában születik, akkor – orvosi ellátás mellett – már jó esélye van a túlélésre. Igaz, tüdeje még mindig nem teljesen fejlődött ki, mivel nem jelent meg az az ún. felületaktív anyag (surfactant), amely megakadályozza, hogy a levegővételek között a tüdő összeessen.
A baba agya egyre fejlettebb, összetettebb, és mérete is jelentősen megnövekszik.
Ilyenkor a pici már nemcsak érzékeli a fájdalmat, de reagál is rá. Ízlelése sokkal finomabb, mint az újszülötteknek, mivel sokkal több ízlelőbimbója van még.
Most már a papa is érezheti a mozgását, sőt egyes akciói szemmel is észlelhetőek.
Az egyre szűkösebb hely miatt kevesebbet mozog már, és az ultrahangos vizsgálaton sem látszik már egészben.

A kismama melléből ún. előtej (colostrum) szivároghat. A mellen és a hasfalon az erek kékek, jól láthatóak.
Egyes orvosok ilyenkor már kéthetente akarják látni az anyukát, másoknál továbbra is marad a 3-4 hetenkénti vizsgálat. Azt mondják, most érkezett el annak az ideje, hogy a kismama elbeszélgessen az orvossal a szülésről (császármetszés, gátmetszés, alternatív szülés). Vannak, akik tervet készítenek a szülésre, amit egyeztethetnek az orvossal; az anyukák e tervben fejezik ki a vajúdásra, a szülésre és a gyermekágyra vonatkozó kívánságaikat. Persze tudni kell, hogy nem feltétlenül történik minden a terv szerint, de legalább előre összehangolják a kívánságokat, pl. a fájdalomcsillapítást illetően.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése