2010. december 19., vasárnap

a 27. hét

Túl vagyunk az első két harmadon, most kezdődik a harmadik trimeszter! A pici hossza nagyjából 33-36 cm, súlya már 900 g körüli lehet.

A magzat most nyitja ki először a szemét és pislogni is képes, sőt, már szempillái is vannak. Valószínűleg érzékeli a fényeket. Jelenleg 70-80% esélye lenne a túlélésre, mája, tüdeje és immunrendszere működőképes, de azt az időt, amit nem a méhben tölt, inkubátorban kellene töltenie, ha most születne meg.
Mostanra már jól látszanak a baba arcvonásai, ezért a 4D felvétel készítésekor nem áll fenn az a veszély, hogy a felvétel egész idejét végigalussza, most kell kihasználni a lehetőséget! Most már majdnem pontosan úgy néz ki, ahogy majd születésekor fog; külseje egyre inkább hasonlít az újszülöttéhez, ám bőre még mindig nagyon ráncos, de a születését követő pár hét múlva bőre kisimul.

A kismama egyre fáradékonyabb.
Súlya ebben az időben valóban elkezd gyarapodni, és ez körülbelül a 36. hétig így lesz. A várandósság alatti súlygyarapodás nagyon is szükséges az egészséges baba számára. A pluszsúly több helyen oszlik el:
  • A várandósság előtt az emlő átlagos súlya kb. 200 g, ami a várandósság végére akár négyszeres, azaz 800 g is lehet.
  • A súly egy része a testnedveket szaporítja (magzatvíz, vér mennyisége). A vér mennyisége a várandósság alatt 30-50%-kal is megnőhet.
  • És ott van még a baba és a placenta súlya is!
  • Ehhez még hozzájön néhány kiló anyai zsírtartalék is. Így a várandósság alatti átlagos súlygyarapodás 11-13 kg.
De az egészséges étkezés fontosabb, mint az, hány kilót hízik az anyuka. A várandósság nem a fogyókúra időszaka, még túlsúly esetén sem, hiszen az erőszakos súlycsökkentés igen káros a babára nézve, mivel ha a magzat nem jut elég tápanyaghoz, elkezdi bontani a felhalmozott zsírokat, ami toxinokat tartalmazhat. Az egészséges terhességhez szükség van a plusz kilókra!
A várandósság alatt kellemetlen tünetként jelentkezhet az orrdugulás, orrvérzés. A várandósság alatt az orrdugulás általában azért jelenik meg, mert az orrnyálkahártyába több vér jut, ezért megduzzad a nyálkahártya, emiatt az anyuka nem kap levegőt. E mellé orrvérzés is társulhat, ekkor még kellemetlenebb a helyzet.
Ekkor már fontos napközben is gyakran ledőlni, oldalfekvésben szunyókálni, de ha még dolgozni kell, akkor egy kanapét kell(enne) keresni, amin el lehet tölteni 15-30 percet, hogy a pici is ellazulhasson a pocakban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése