2010. december 18., szombat

a 26. hét

Most, a 26. héten a pici hossza nagyjából 32,5 cm, súlya közel 800 g.

A magzat bőrén keresztül látszanak az erek, bár bőre egyre vastagabb és mostanra az átlátszóból már áttetszővé vált. Az agyhullámok fejlődésének köszönhetően még érzékenyebbé válik a hangokra és előfordulhat, hogy ritmusos mozgással reagál a hallottakra. Szemhéjai nyiladoznak, így már érzékeli a világosság és sötétség közötti különbséget. Tüdeje folyamatosan fejlődik, de tökéletes csak a születés idejére lesz. Kialakul a szemszíne is.
Az újszülöttek kék-kékesszürke vagy sötétbarna szemmel jönnek világra, de ez az első hat hónapban ez megváltozhat.

A kismama számára most nagyon fontos az alvás. A bőr feszülése miatt a has viszkethet, de el szokott múlni, ha mégis tartósan fennáll, szólni kell az orvosnak. A testápoló olajak ilyenkor sokat segíthetnek, de csak természetes, hozzáadott illatanyagoktól mentes termékeket szabad használni, mivel a bőrön keresztül elég sok anyag fel tud szívódni és erre nincs szüksége a picinek.
A máj nem megfelelő működésére utalhat, ha az anyuka csalánkiütésre emlékeztető kitüremkedéseket észlel, ilyen esetben mindenképen szólni kell az orvosnak, mert ez esetben kivizsgálás szükséges.
Fontos a tornagyakorlatok, a séta, az úszás folytatása.
A méhboltozat félúton van a köldök és a szegycsont között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése