2010. november 14., vasárnap

a 22. hét

Most kezdődik a 22. hét! A kicsi hossza kb. 27,5-29 cm, súlya 450-500 g körüli.

A magzat növekszik, és készül a méhen kívüli életre. A kicsi mozgása elég változatos képet mutathat: néha ficánkol, néha nem csinál semmi különöset. Most még könnyedén úszkál a magzatvízben, amiből rendszeresen kortyol – így gyakorolja a szopó mozdulatokat, a nyelést és fejlődik az emésztőrendszere, és – valószínűleg – értékes tápanyagokhoz is jut. A magzatvízben található anyagok emésztésével folyamatosan gyűlik a magzat vastagbelében mekónium. Ez, a várandósság 17. hetétől a bélrendszerében termelődő magzatszurok elpusztult sejteket, zsírnemű anyagokat, és epefestéket tartalmaz, némi bélnedvvel keverve. A mekónium sötétzöld színű, ragadós anyag, majdnem olyan, mint ténylegesen a szurok. Ez az újszülött első széklete, amely a szülést követő első napokban sötétzöld, ragacsos anyag formájában távozik a baba szervezetéből.
A fülében lévő, halláshoz elengedhetetlen szerve a csiga mostanra éri el végleges méretét. Ez már az élete során sem növekszik, felnőtt korában is ugyanekkora lesz. Mivel hallószerve kifejlődött, már sok mindent hall odabent, ezért nem szabad megfeledkezni az éneklésről, dudorászásról, zenehallgatásról. De a hirtelen zajokat kerülni kell, a stresszes, kiabálós helyzeteket pedig teljes mértékben ki kell iktatni. Már most harmóniát kell teremteni kint is, és odabent is. A magzat érzékszervei egyre fejlettebbekké válnak, egyre inkább érzékeli a tapintást és a hangokat is.
Már kialakult a szemöldöke, a lány babáknál a méh, a petefészek és a hüvely is, a fiúknál pedig leszállnak a herék a hasüregből a herezacskó felé.

A kismama most, a második trimeszterben még mindig elég jól érzi magát, és meglehetősen aktív, hiszen várandósságának nyugalmasabb szakaszába érkezett. (Már persze csak az, aki eddig nem ott volt.) Ha minden rendben van, akkor az anyuka most leginkább azt észleli, hogy nem érez semmi különöset. Az első trimeszterben felhalmozódott stressz lassan kiürül, a kismama felszabadultabb lesz.
A mellből szivárgó folyadék egyrészt az előtej, másrészt a mell körülötti csomócskák termelte folyadék, ami a mellek védelmére képződik. A mell egyre lágyabb és folyamatosan nő, ezért ajánlatos egyszerre csak 1-2 db, várandósoknak készített melltartót venni, mivel annak szükséges méretei is folyamatosan változnak.
Ha vizesedik a láb, sok folyadékot kell fogyasztani, és ne lógjon, inkább vízszintes helyzetben legyen a láb, akár úgy, hogy egy másik széken pihen meg. A lépcsőzés erősíti a vádlikat, de az álldogálás, ácsorgás nem tesz jót, és a csoszogást is kerülni kell. Fontos minél kevesebbet állni és tehermentesíteni a lábat, amikor csak lehet. A sok állástól visszerek jelenhetnek meg a lábon. A tapinthatóan megduzzadt visszértágulatok a szülést követően lassan visszahúzódnak, de a seprűs hajszálerek tágulatai pirosan ott maradnak a bőrön. A lapos talpú cipők erős terhelésnek teszik ki a hátat, azonban a tűsarok sem okos döntés, ezért nagyon fontos a megfelelő cipő kiválasztása.
A kismamának megnő az aktivitása, lassan úrrá lesz rajta a fészekrakó ösztön. Megkezdődik a lakás kitakarítása, fertőtlenítése, a párok fejben elkezdik tervezgetni a kiságy helyét, a babaszoba kinézetét. Néhányan már meg is vásárolták az első babaholmikat.
Ebben az időszakban fokozódik a nemi vágy. A szeméremtájék fokozott vérellátásának köszönhetően a nő ebben az időszakban érzékenyebb, mint azelőtt. Sok kismama ezért szexuálisan sokkal aktívabb a második trimeszterben, mint a terhesség előtt volt. Vannak, akik életükben először élik át az orgazmust. Az éjszakai nyugodt alvás egyre nehezebb. Gyakrabban jelentkezik a vizelési inger, ami megzavarja az álmot. A tomboló hormonok hatására a kismama gyakran izzad, főleg alvás közben, az sem ritka, hogy nyakig vizesen kel fel álmából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése