2010. október 22., péntek

szülésre felkészítés - 1. óra

Kisbabánk érkezése március végére várható. Már azt is tudjuk, hogy melyik kórházban jön világra, és azt is, hogy melyik orvos fogadja őt megszületésekor.
A kórház folyamatosan szervez szülésre felkészítő előadássorozatot. A 6 előadást tartalmazó tanfolyam folyamatosan újraindul; e hét szerdán kezdődött el egy újabb felkészítő, amire már mi is elmentünk, hiszen egyre jobban közeledik a március...

A mostani alkalom témája a várandósság alatti változások, a méhen belüli élet, valamint a kórház szemléletének bemutatása volt.
Az előadáson megerősítést kaptam arra vonatozóan, hogy nem terhességről, hanem várandósságról van szó. Az új családtag érkezését megelőző állapot terhességnek legfeljebb csak a baba születése előtti utolsó hónapokban nevezhető. (Én a terhesség kifejezést ösztönösen elutasítom, és itt, a bejegyzések közzétételekor is következetesen próbálom mellőzni ezt a szót.)
Részletesen bemutatásra kerültek a várandóssággal együtt járó, szervezetben lejátszódó változások.
Az előadás második fele a kórház szülészeti osztályának bemutatásáról szólt - a hallgatóság egyik fele szülésznő vezetésével látogathatta meg a szülőszobákat, a másik fele pedig elbeszélés alapján ismerhette meg a kórház szülészeti részlegét, és annak működését. Mivel minket még nem sürget az idő, ezért úgy gondoltuk, hogy semmit nem veszítünk azzal, ha nem elsők között látjuk, hogy hol fog világra jönni a mi kis csöpp babánk, hiszen az osztály megtekintésére minden héten, az előadásokat követően lehetőség lesz. Hallottuk, hogy milyen sokat változott az utóbbi években a szülés, tudjuk, hogy milyen dolgokat lehet bevinni, és talán nem reménytelen vágyakozás az, hogy könnyebben menjen a baba világrahozatala, mint eddig azt elképzeltük - talán ezt az is garantálja, hogy jelen esetben ún. bababarát kórházról van szó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése