2011. március 30., szerda

a 40. hét

Véget ért a 40. várandóssági hét! Innentől kezdve már kétnaponta kell CTG vizsgálatra járni. Az átlagos baba a születéskor 51 cm hosszú és 3,4 kg súlyú.

Sok egészséges várandósság még a 40. hét után sem fejeződik be. A babáknak csak alig 10%-a születik a számítások szerinti napon. A picik 80%-a – beleértve a kiírt időben születőket is – két héttel korábban vagy két héttel később érkezik, a fennmaradó 20% a koraszülöttekből és a valóban túlhordott babákból tevődik össze.

A magzat ahhoz a 96%-hoz tartozik, akik fejjel lefelé helyezkedtek el, és mélyen beálltak a medencekimenetbe.
A baba immunrendszere még mindig fejletlen, de szerencsére nem érkezik egészen védtelenül erre a világra, hiszen az utolsó hetekben a méhlepényen keresztül jócskán kapott anyai immunanyagokat, antitesteket, amikhez születése után az anyatejből jut hozzá.
A Pici testéről már eltűnt a magzati szőrzet legnagyobb része, bár valamennyi magzatpihe (lanugo) maradhat a vállon, karon, lábon.

A kismama szervezete az elmúlt néhány hét során már sokféle módon felkészült a szülésre.
Az anyuka a várandósság elején a szülés céldátumának kitűzött időpontot várja; várja, hogy majd azon a napon, vagy legalábbis annak a környékén beindul a szülés. Aztán elérkezik a szülés várható időpontja és a baba még sehol sincs. Ha még nem született meg a pici, nem kell aggódni, hamarosan eljön az idő. Túlhordás, terminus túllépés esetén értelemszerűen felmerül a szülés megindításának a lehetősége, ezt azonban mindig az orvossal konzultálva - az előnyök és hátrányok mérlegelése után - kell eldönteni. Lényeg a folyamatos orvosi ellenőrzés. Ha az anyuka kibírta a 40 hét várandósságot, néhány nap ide vagy oda már igazán nem számít. A szülés megindítását elvégezheti az orvos (pitocin vagy burokrepesztés), de történhet nem orvosi módszerekkel is, például homeopátiával. Bárhogy legyen is, meg kell gondolni a szülés megindításának előnyeit és kockázatait is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése