2011. január 16., vasárnap

a 31. hét

Elmúlt a várandósság háromnegyede, már csak 10 hét, és közénk pottyan egy Kisbaba, akinek a hossza jelenleg 39 cm, súlya 1,4-1,5 kg lehet.

A magzat írisze (szivárványhártyája) már reagál a fényre – kitágul-összehúzódik.
A kicsi a placentából (méhlepényből) elegendő oxigénhez jut még akkor is, ha a séta során, vagy csak úgy, ültében a kismama fullad, vagy nem kap levegőt. De ilyenkor nem kell aggódni, a baba nincs veszélyben.
A baba bőre kezd kisimulni, és – a bőre alatti fehér zsírpárnáknak köszönhetően – már nem vörös, hanem rózsaszínűvé kezd válni, és testéről eltűnik a magzatmáz egy része.
A kezén a körmök elérhetik az ujjak végét.
Mozdulatai néha fájdalmasak lehetnek a mama számára.
Már csak az agy és a tüdő fejlődik nagy ütemben.

A kismama pocakja feszes, a bordája és a szeméremcsontja sajoghat, hiszen a baba egyre nagyobb és egyre jobban kitölti a rendelkezésére álló helyet, de a lábon kialakuló visszereknek és a lábduzzadásnak is a méh növekedése az oka. Bár nagyszerű dolog, hogy a kicsi szépen gyarapszik, de ez az anyukának számos kényelmetlenséget okozhat, azonban sok nő a várandósságának ezt a szakaszát is még minden kellemetlenség nélkül éli meg és könnyen túlteszi magát ezen az időszakon, és ez nem jelenti azt, hogy a szervezete nem készül fel a szülésre. Lehet, hogy ez az eltérő fájdalomküszöb, vagy a sportolás és tevékenység más-más szintje miatt van, de ehhez más, egyéb tényező is hozzájárulhat.
Az anyuka számára az éjszakák egyre nehezebbek lehetnek, ugyanis a baba ébrenléti ciklusa néha eltérő, és elképzelhető, hogy a baba éjszaka a legaktívabb, de az is lehet, hogy ezt csak érzed így a kismama, mert ilyenkor jobban tud figyelni a pici mozgásaira. Ha van az anyuka mentetrendjében rendszer, akkor a születés után a baba általában ezt veszi át, tehát ha az anyuka korán kelő, akkor a baba reggel lesz aktívabb, ha korán fekszik, akkor a baba is így tesz, ez azonban csak a születés utáni 1-2 hétre igaz.
Vannak nők, akiket a várandósság során gyakrabban kínoz a gyomorégés, mert a méh eltolja helyükről a belső szerveket, így kevesebb hely marad a gyomornak és tartalmának. Ezt úgy lehet ellensúlyozni, hogy evés után egy ideig még nem fekszik le a kismama, de vannak, akiknek az segít, ha gyakrabban és kisebb adagokat esznek. Még ha vény nélkül kapható is, az orvossal bármilyen gyógyszert bevétele előtt beszélni kell.
A test relaxin nevű hormont termel, melytől az ízületek elkezdenek felpuhulni. Ez az a medence elernyesztéséért felelős hormon, ami miatt a kismamák kacsázósan járnak. Picit talán kellemetlen, de a szüléskor nagyon jól fog jönni.
Lassan össze lehet pakolni a kórházi csomagot is, mivel az elkövetkezendő hetekben már nagy az esély a szülésre, hiszen sokan már a nyolcadik hónap végén világra hozzák gyermeküket.
Az apuka elkezdheti megtervezni a leggyorsabb útvonalat a lakástól a kórházig. Ha alternatív útvonalat is felvázol, az biztosan nem árthat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése