2010. december 5., vasárnap

a 25. hét

Túl vagyunk az első hat hónapon, most kezdődik meg a 25. hét, ami már a hetedik hónap első hete! A magzat hossza 31-35cm, súlya már nagyjából 700-850 g.

A magzat egyre életképesebb és erősebb; mostantól hetente kb. 1 cm-t nő és egyre jobban hízik. A bőre már kevésbé átlátszó, de még mindig gyűrött. A gerinc szerkezete és a csontozat egyre erősebb lesz, és javul a kézügyessége is, teljesen ökölbe tudja már szorítani kis kezét.
Már felismerhető egyfajta alvási ritmus nála. Bár továbbra is élénken mozog, ettől az időtől kezdve kevesebb helye van a forgolódásra.
Az orrlyukak kinyílásával és a tüdőben kifejlődött erekkel a pici légző mozgásai rendszeresednek.

A kismama a baba várásának ebben az időszakában valószínűleg még nagyon jól érzi magát.
Az anyuka szíve és tüdeje 50%-kal többet dolgozik a normálisnál. Ha alvásnál fáj a kismama szíve, vagy nem kap jól levegőt, tegyen a feje és a vállad alá párnát!
A babavárással nem csak azért szalad fel több kiló, mert az étvágy igencsak megnő, hanem azért is, mert a szervezet magzatvédő viselkedése is felelős a hízásért, mivel a kicsi táplálásának biztosítása érdekében a bevitt táplálék tovább marad a gyomorban, hogy így több tápanyag szívódhasson fel. Ráadásul a várandósság alatt nyilván csökkenteni kell a testedzések intenzitását. Az egészséges súlygyarapodás a 30. hétig 9-11kg. Ha az anyuka odafigyel arra, hogy mit eszik, és folyamatosan mozog, nem okoz majd nagy gondot szülés után a test eredeti állapotának visszanyerése.
A székrekedés is általános velejárója az áldott állapotnak, ennek leküzdésében rost tartalmú ételek fogyasztása segíthet.
Már időszerű a gyerekszoba berendezésére is gondolni, illetve arra, hogy hol aludjon a kicsi, bár – mások tapasztalatai alapján – a baba érkezésével még minden megváltozhat. Ez az időszak a legalkalmasabb a babaholmik megvásárlására is, mivel a második trimeszterben még igen aktív a kismama, több ereje van mászkálni, hiszen a várandósság utolsó trimeszterében jellemző lesz a fáradékonyság és az anyukának nehezére esik vásárolni, cipelni.
Lassan a Pici nevén is el kell gondolkodni, bár ez gyakran nagy harcot jelent az apuka és az anyuka között. Ilyenkor ajánlottak még a külföldi utazások is, mivel vannak országok, ahova az állampolgárság kiadása miatt a 28. hetes várandósokat már nem engedik be, nehogy ott szülessen meg a baba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése