2010. november 21., vasárnap

a 23. hét

Egy újabb hét telt el, ez már itt a huszonharmadik! A pici hossza (magassága) 28 cm körül lehet, súlya nagyjából 450-500 g.

A magzat növekedése folytatódik, a pici készül a születésre, és egyáltalán nem zavarják az anyuka méhösszehúzódásai. A baba sokat mocorog, forgolódik, hiszen még van helye mozogni, de már egyre kevésbé tudja teljesen kiegyenesíteni a kezét és lábát; hihetetlen, hogy milyen pozíciókat képes felvenni.
Mostanság rakódik a bőre alá a zsírréteg, ami a bőrét feszessé teszi, és rózsaszínűre színezi, hiszen a pici testének felszíne most még vörös, bőre ráncos, sokat kell még híznia. A bőrét fedő magzatpihe sötétebb árnyalatú.
A baba kézkörmei már majdnem teljesen kialakultak. Érdekesség, hogy születés után a baba körme fokozatosan válik el a körömágytól. Ezért a születést követő hetekben nem is kell vágni a papírvékony körmöket, maguktól letöredeznek. A pici körmét csak akkor kell vágni, ha a körömágyat a művelet során már biztosan nem sérti meg az olló, csipesz.
Alakul az ún. meconium, a magzatszurok, ami a baba első széklete.
Ezekben a hetekben jelenik meg először a baba alvásában az ún .REM, a gyors szemmozgásos fázis.
A pici ebben az időszakban remekül látszik a monitoron, és már nem olyan sovány, ezért jobban is mutat a képernyőn, most igazán érdemes kihasználni a lehetőséget a 4D ultrahangra.

A kismama a baba csuklása miatt érezheti a pocak apró rángásait. Ez a csuklás, a nyelés és a légzés gyakorlása miatt van, hiszen a pici a magzatvízből próbál kortyolni, és levegőt venni. A csuklás teljesen természetes dolog, a babát egyáltalán nem zavarja. A lenyelt magzatvíz megemésztésére a kicsi gyomra, bélrendszere már eléggé fejlett, és a megemésztett magzatvízből lassan termelődik a magzatszurok. Az anyuka erősebbnek érzi a mozgásokat, hiszen a pici folyamatosan mozgatja izmait.
Már akár összehúzódások is tapasztalhatók, ezek az ún. Braxton-Hicks kontrakciók. Ezek az összehúzódások nem különösebben fájdalmasak, a menstruációs görcsökhöz hasonlóak. A baba csuklása, mozgása, nagyobb erőfeszítés, lépcsőzés, testmozgás, stressz helyzet vagy egy fárasztó nap, valamint szeretkezés is kiválthat összehúzódásokat, de vízhiányosságra is utalhat, ezért érdemes több folyadékot bevinni a szervezetbe. Ezek a befeszülések segítik a méh tágulását, lassú növekedését. Ha ezek a kontrakciók fájdalmatlanok és rövid ideig tartanak, akkor nincs ok aggodalomra. Ha túl fájdalmasak az összehúzódások, vagy egy óra alatt négyszer-ötször is jelentkeznek, ezt mindenképp tudatni kell kezelőorvossal, mert koraszülésre is utalhat. A méh egyébként a nő életének minden szakaszában végez összehúzódásokat, azonban érezni csak akkor lehet, ha a méh tele van.
Mivel a magnézium hozzájárul az idegek, izmok, szövetek egészségesen tartásához, pótlásával elősegíthető a méh ellazulása, azonban a vas fokozza az izmok összehúzódását, és a kimerülés ellen is védelmet nyújt, de erre is szükség van, hiszen az oxigénszállítást biztosítja.
Néhány centivel a köldök fölött található a méh csúcsa, ezáltal a tüdődnek egyre kevesebb hely jut, így a légszomj lassan mindennapossá válhat. Frissebbnek érezhető a levegő az orrnyálkahártya vagy csak a cimpa környékének benedvesítésével, ezáltal kellemesebbé tehetők a hétköznapok.
A méh lassan megemeli a gyomrot is, így a nyelőcső alsó vége a gyomorsavval érintkezhet. Ez kellemetlen, gyomorégő érzést adhat. Ez a tünet enyhíthető, ha az anyuka gyakrabban és kevesebbet eszik.
A hormonális változások miatt előfordulhat, hogy néhányan nehezebben viselik a kontaktlencsét, rosszabbul látnak, vagy fáj a szemük. Súlyosnak tűnő esetben érdemes felkeresni a szemorvost.
Teljesen természetes, ha a várandósság elején tapasztalható hangulatingadozás most ismét jelentkezik. Ez az érzelmi hullám még két alkalommal biztosan jelentkezni fog: egyrészt a szülés előtt, másrészt a szülést követő hetekben érkezhet el a sírós hangulat. Ezt jobb, ha az apuka is tudja, és ezeket a heteket jobb, ha piszkálódás és kritika nélkül éli végig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése