2010. november 9., kedd

a 21. hét

Most telt el a várandósság félideje, azaz ez már itt a 21. hét! A kicsi hossza kb. 25-28 cm körül lehet, súlya most nagyjából 300-400 g.
Ezen a héten a Hadlock-féle számítás alapján a kicsi méretei:
  • BPD – a fej keresztirányú átmérője: 50 mm
  • HC – a fej kerülete: 188 mm
  • AC – a has kerülete: 160 mm
  • FL – combcsontjának hossza: 36 mm

A magzat nagyütemű növekedése lelassul, de szervei tovább fejlődnek, napi ritmusa már kialakult. Méhen kívül egyelőre életképtelen, de minden nappal egyre nőnek az életben maradási esélyei. Tüdeje is még igen fejletlen, a tüdőhólyagocskák éppen csak a születés előtti hetekben alakulnak ki. A magzatvíz új funkciója, hogy a pici már képes a benyelt kortyokból cukrot felvenni és feldolgozni, a kicsit azonban még szinte teljes mértékben a méhlepény táplálja. A csontvelő fokozatosan kezdi átvenni a sejttermelődésért felelős szerepet a magzati májtól és léptől.
Bőre még vöröses, vérerei átlátszanak, bár már egy ideje termelődik a zsírréteg a bőr alatt, ami majd rózsaszínűre varázsolja a babát, de ez a folyamat igen lassú.
A pici még mindig szabadon mozoghat a magzatvízben, sokat forog, rugdos, kalimpál, de a második trimeszter végén megállapodik, és általában befordul fejjel lefelé, bár vannak babák, akik csak a harmadik harmad végére veszik fel ezt a helyzetet, azonban a babák mintegy 3-4%-a farfekvéses marad.
Külső nemi szervei most már elég fejlettek ahhoz, hogy ultrahang vizsgálaton – ha a baba is akarja – biztosra tudják mondani a baba nemét. Általában a fiúk neme biztosabban meghatározható, de előfordulhat az is, hogy nem sikerül eltalálni a baba nemét.

A kismama hasa olyan ütemben nő, ami komoly feladatot jelent a bőrnek. Bár érdemes a várandósság alatt zsíros krémekkel kenegetni a bőrt, de sajnos a striák kialakulása teljes egészében genetikus, így ha valakinek hajlama van rá, akkor enyhíteni tudja a kialakulást, de elkerülni nem. A striák a szülés után is megmaradnak, de színük elhalványul.
A méh magasabb elhelyezkedése miatt a gyomor nekifeszül a rekeszizomnak, s ezért a tüdőnek is kevesebb hely jut. Ez a felelős az étkezések utáni nehezebb levegővétel miatt. Mind ez csökkenthető, ha az anyuka kisebb adag ételeket fogyaszt.
A növekvő teher cipelése miatt különösen fontos a helyes testtartás is. A kismama érzékenyebb lehet az időjárási frontokra, mint azelőtt, és ugyanez az érzékenység igaz lehet a babára is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése