2010. október 31., vasárnap

a 20. hét

Már a hátam mögött van 19 hét, azaz ez már itt a 20. hét! A magzat ülőmagassága 14 cm, teljes hossza 25 cm körüli, súlya már minimum 250 g, de elérheti a 280-340 g-ot is, ebben az időszakban hetente 80-100 g-ot gyarapszik.

A magzat haja nőni kezd.
A sok mocorgásnak köszönhetően a baba karja és lába egyre erősebb. Ha a mama hasára az apuka ráteszi a kezét, akkor már ő is érezheti a baba mozgását, amikor a pici erősebben rugdos.
A kicsi a kívülről beszűrődő hirtelen zajokra megijed, de már érzékeli a kellemes zenét is. Most már el lehet kezdeni beszélgetni vele, bár érteni nem fogja, de a hanghordozáshoz hozzászokik, így születés után ez alapján felismeri a hozzátartozókat.

A kismama már érzékelheti, hogy a kicsi mikor alszik, és mikor van ébren.
A baba fejlődésének köszönhetően a pocak egyre kerekebb. A méh gyors növekedése miatt a köldök most már kitüremkedhet, ami így is marad egészen a szülésig.
Vannak kismamák, akiknek nehezebben megy a légzés,;gyakran légszomj alakulhat ki, mert a belső szervek nyomhatják a tüdőt, ezért különösen fontos a helyes testtartás. Ez általában addig tart, amíg a baba „le nem száll” a medencébe. Első várandósságnál ez általában 4-6 héttel a szülés előtt következik be, a továbbiaknál már csak a vajúdáskor.
A kismama szervezete már most elkezd készülni a szülésre. Egyfajta hormon termelése teszi majd lehetővé, hogy a medence csontos részei között a baba átférjen majd. Az ízületek fellazulásával, esetlennek, ügyetlennek érezheti magát az anyuka.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése